خانه » زیست شناسی » تحقیق درباره فسیل ها و چگونگی تشکیل آن

تحقیق درباره فسیل ها و چگونگی تشکیل آن

تحقیق درباره فسیل ها و انواع آن + عکس فسیل دایناسور

فسیل دایناسور

فسیل چیست؟

فسیل در زبان لاتین کلاسیک و از لغت Fossilis به معنای «به دست آمده از حفاری» برگرفته شده که با نام سنگواره نیز شناخته می‌شود. به بازمانده‌های کانی شده گیاهان، جانوران یا مثلا باقی‌مانده ردپا حیوانات فسیل گفته می‌شود. به دانش بررسی سنگواره‌ها دیرین‌شناسی می‌گویند.

با توجه به اینکه کانی‌های طبیعی اکثرا تجزیه می‌شوند و دوباره به چرخه مواد بازمی‌گردند، فرآیند فسیل شدن خیلی کم اتفاق میفتد. برای اینکه یک ارگانیسم یا سازواره فسیل شود باید روی آن با سرعت توسط مواد رسوبی پوشیده شود.

روند سنگوارگی و سنگواره‌ها انواع مختلفی دارند. به طور معمول سنگواره‌ها از مواد بازمانده تشکیل می‌شوند اما در برخی موارد فسیل‌ها تنها شامل رد و اثر یک سازواره هستند مانند رد پای یک خزنده یا دایناسور که سنگواره‌های ردّی نام دارند.

سنگواره‌ها معمولاً از خود مواد بازمانده از سازواره تشکیل شده‌اند، ولی هستند سنگواره‌هایی که تنها شامل اثر و رد یک سازواره مثلآ رد پای یک دایناسور یا خزنده می‌شوند. به اینگونه سنگواره‌ها، سنگواره‌های ردّی می‌گویند.

از بهترین مکان‌ها برای ایجاد فسیل می‌توان به اطراف کوه‌های آتشفشانی قدیمی که از آن‌ها خاکستر متصاعد می‌شود، حاشیه دلتاها، یخچال‌های طبیعی، دریاهای کم عمق و باتلاق‌ها اشاره کرد. اکثر دانشمندان اعتقاد دارند که فسیل‌ها در دریاهای قدیمی و در میان موار رسوبی قرار گرفته‌اند و به دلیل گرما و فشار زیاد، و به این شکل تبدیل شده‌اند.

فسیل‌ها برای اثبات نظریه‌های تکامل تدریجی و زمین‌ساخت ورقه‌ای کاربرد دارند. مطالعه دانشگاهی سنگواره‌ها در علم زمین‌شناسی شامل دو مبحث جانوری و گیاهی است که هرکدام از آن‌ها به دو بخش ریزسنگواره‌ها و بزرگ‌سنگواره‌ها طبقه‌بندی شده و مورد مطالعه قرار می‌گیرند. در واقع فسیل‌ها یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در مورد گذشته انسان‌ها محسوب می‌شوند. بنظر دانشمندان در یک منطقه نباید تمام فسیل‌ها را جمع‌آوری نمود.

چگونگی تشکیل فسیل,سنگواره,انواع فسیل

فسیل ها چگونه تشکیل میگیرند؟

زمانی که یک جانور می‌میرد به سرعت جسد آن با رسوباتی مثل گل و لای پوشیده می‌شود. قسمت‌های نرم بدن موجود تجزیه شده و بخش‌های محکم مانند استخوان و دندان باقی می‌مانند. بعد از گذشت مدت زیادی، این رسوبات به سنگ تبدیل شده و پس از  میلیون‌ها سال با از بین رفتن پوشش سنگی، بقایای آن موجود به صورت فسیل در می‌آید.

مراحل تشکیل فسیل های بخش های سخت (مانند استخوان ها و دندان ها):

۱- دفن جانوران پس از مرگشان زیر گل و لای و …

۲- پوشیده شدن بقایای جانور با رسوبات بیشتر پس از گذشت زمان

۳- قسمت‌هایی از بدن جانوران که پوسیده و فاسد نشده‌اند مانند استخوان در زیر رسوبات تازه شکل گرفته دفن می‌گردد.

۴- در شرایط مساعد یعنی دفن سریع، نبودن لاشخورها و تغییرات آب و هوایی زیاد در طول زمان بخش های بدن جانور به فسیل تبدیل می‌شود.

۵- پس از گذشت زمان طولانی، مواد شیمیایی که در بدن موجود دفن شده وجود دارد دچار یک سری تغییرات می‌شود. و استخوان‌ها به آرامی فاشد شده و می‌پوسند، و آب همراه با مواد معدنی خود به داخل استخوان وارد می‌شود و مواد شیمیایی موجود در استخوان را با مواد معدنی سنگی جایگزین می‌کند. فرایند فسیل شدن به حل شدن مواد معدنی اصلی در شی با مواد معدنی دیگر و نحوه جایگزینی آن وابسته است.

۶- نتیجه این فرآیند تشکیل یک فسیل است که از نظر ظاهری به همان شی شباهت دارد اما از نظر شیمایی به سنگ شبیه است. با اینکه فسیل از سیلیکا اشباع شده اما میزانی از هیدروکسی-اپتی اصلی که ماده اصلی سازنده استخوان است باقی می‌ماند.

فسیل ماهی , فسیل برگ , فسیل دایناسور

انواع فسیل ها

به طور کلى فسیل ها را به دو گروه طبقه‌‌بندی می‌شوند:

١- فسیل هاى اندامى

در این نوع فسیل بقایاى حقیقى موجودات زنده با شکل اصلی آن‌ها کاملا تطابق دارد و دچار تغییر زیادی نشده است.

٢- فسیل هاى اثری

فسیل اثری شامل علائم غیر مستقیم حیات است که توسط موجودات به جای مانده است مانند جای پای دایناسورها یا دیگر شواهد فرآیندهای حیات مثل مدفوعات که به فسیل تبدیل شده‌اند.

چگونه فسیل ها را بیابیم؟

برای یافتن فسیل روش‌ها و تکنیک‌هایی وجود دارد که دیرین شناسان از آن استفاده می‌کنند. یافت نشدن فسیل در یک منطقه به این معنا نیست که در گذشته آنجا موجود زنده‌ای نمی‌زیسته است. امکان دارد در آن محیط شرایط مورد نیاز برای فسیل شدن موجودات وجود نداشته است. بنابراین برای پیدا نمودن فسیل باید خوش شانس باشید.

جهت پیدا کردن فسیل قبل از هر جستجو بهتر است در مورد فسیلی که به دنبال آن هستیم اطلاعات جمع‌آوری کنیم. بعنوان مثال اگر به دنبال فسیل گیاهی هستید باید اطلاعاتی در مورد اینکه در زمان حیات در چه شرایطی بوده است و برای تبدیل شدن به فسیل چه مراحلی را گذرانده است پیدا کنید زیرا به شما کمک می‌کند تا آن را در سنگ‌ها بخصوصی جستجو نمایید. اما به طور کلی احتمال حضور فسیل در سنگ‌های رسوبی بیشتر از سنگ‌های آذرین و دگرگونی است. در بین این سه گروه از سنگ نزدیک به ۹۹ درصد احتمال حضور فسیل در سنگ‌های رسوبی وجود دارد.

چرا فسیل ها به رنگ سنگند؟

در واقع فسیل‌ها یک مدل سنگی از یک شی باستانی هستند. فسیل در مقایسه با شیء اصلی از مواد متنوع‌تری ایجاد شده است. در طول فرایند ایجاد فسیل، اتم‌های اصلی با مواد معدنی جایگزین می‌شوند و سنگواره به رنگ همان شیء اصلی نیست.

فسیل‌ها دارای رنگ‌های زیادی هستند و از مواد معدنی گوناگونی ساخته شده‌اند. بنابراین رنگ فسیل به ترکیب سنگ احاطه کننده بستگی دارد. فسیل‌هایی از پوست و بخش‌های نرم دیگر موجودات یافت شده‌اند. در طول دوره فسیل شدن رنگ پوست حفظ نمی‌شود.

پیشنهادی: عکس فسیل های جانداران
ℹ️ اشتراک گذاری به دوستان خود:

یک دیدگاه

  1. سلام…متشکر….شما هم لینک شدید…باز هم سر بزنید.ممنون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *